Què és l’Einateca

L’Einateca és un projecte col·laboratiu que pretén donar suport a la creació d’eines col·lectives per les xarxes alimentàries locals del territori català.

Dins els múltiples reptes actuals del moviment agroecològic, Einateca vol destacar quatre necessitats prioritàries i complementàries:

  • la intercooperació i l’enfortiment dels projectes de distribució agroecològica
  • la visibilització de les xarxes alimentàries locals
  • la generació de suport mutu entre elles
  • l’apropament entre l’agroecologia i l’economia social i solidària

Les xarxes alimentàries locals són espais de col·laboració, suport mutu, articulació i treball conjunt entre projectes productius, projectes d’elaboració alimentària i, en moltes ocasions, altres agents socials del territori.

Responen als objectius de desenvolupar circuits curts de comercialització, enfortir i augmentar la producció i consum de productes locals i/o ecològics i fomentar relacions de transparència i confiança entre els seus membres.

Aquestes xarxes sovint comparteixen valors i pràctiques vinculades a l’agroecologia, la sobirania alimentària i l’economia social i solidària, sense que l’adhesió a aquests moviments sigui un requisit estricte per les entitats que s’enxarxen.

De manera freqüent, aquestes xarxes inclouen, a més dels propis sectors de la producció i elaboració, molts altres sectors i àmbits del sistema alimentari: distribució, restauració, consum responsable, turisme rural, etc. Aquesta diversitat les converteix en espais híbrids d’enxarxament al voltant de la producció sostenible d’aliments de proximitat i que aposten per criteris de justícia social i ambiental com a valors clau d’organització.

La plataforma per la que esteu navegant, Einateca, ofereix a les xarxes alimentàries locals i als projectes d’abastiment agroecològics eines i recursos per afrontar de manera col·lectiva els reptes del sector i generar suport mutu entre les persones i les entitats que en formen part. Aquestes eines i recursos ens ajudaran a l’hora de fer un salt d’escala que permeti fomentar sistemes alimentaris territorialitzats i sostenibles.

L’Einateca sorgeix d’un treball conjunt entre tres entitats: Pam a Pam, l’Aresta i Arran de Terra, que l’han posada en marxa, però vol ser una eina col·laborativa i autogestionada per les xarxes que s’hi vulguin afegir.

Sou una xarxa alimentària local i encara no en formeu part?

  • Per a tenir accés a recursos compartits d’altres xarxes (ajudes i normatives, rutes de distribució, guies pràctiques, borsa de treball, per exemple) reservades a les xarxes que s’hagin inscrit.
  • Per a poder participar en un fòrum i tenir accés a altres eines col·laboratives per compartir processos, neguits, necessitats i bones pràctiques.
  • Perquè juntes tindrem més força per consolidar els nostres projectes, fer-los sostenibles i arribar a nous públics.
  • Per a visibilitzar la feina diària duta a terme per les xarxes alimentàries locals i la seva importància a l’hora de promoure sistemes alimentaris territorialitzats justos i sostenibles.
Per entrar a formar-ne part només heu d’omplir el formulari següent, perquè la vostra xarxa aparegui al mapa i directori de xarxes i tenir accés a l’espai de suport mutu.
Ens posarem en contacte amb vosaltres i us farem arribar un usuari amb una contrasenya per poder accedir a l’espai de suport mutu.

Les tasques que haureu de dur a terme seran:

  • aportar (pujant-los a la web) els recursos que tingueu i que creieu interessants compartir amb la resta de xarxes
  • pujar les notícies que creieu interessant compartir amb la resta de xarxes
  • participar del fòrum i dels altres canals de comunicació i intercanvi (tant per plantejar qüestions, accions o projectes com per participar en els temes d’altres xarxes)
  • participar dels grups de treball. Els grups de treball actuals són: Distribució agroecològica, Xarxes alimentàries locals,
Web realitzada amb suport de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021: